Cjeloživotno obrazovanje

Odjel za matematiku organizira i izvodi sljedeće programe cjeloživotnog obrazovanja:

1. Pisanje matematičkog teksta - LaTeX


Pisanje i prezentacija matematičkih tekstova zahtijeva izradu dokumenata koji sadrže složeni matematički slog. Tekstove iz područja matematike i ostalih prirodnih znanosti teško je profesionalno urediti i pripremiti za tiskanje te je iz tih razloga razvijen program LaTeX koji omogućava jednostavno korištenje i profesionalni izgled krajnjeg teksta, slika, tablica i matematičkih formula. Program LaTeX je besplatan program za kvalitetnu pripremu dokumenata za tisak. Koristi se za pisanje znanstvenih radova i bilo kakvih tekstova koji sadržavaju formule, tablice, slike i matematičke simbole i znakove. Većina znanstvenih časopisa iz područja matematike prihvaća članke isključivo napisane pomoću programa LaTeX.

Program cjeloživotnog obrazovanja Pisanje matematičkog teksta – LaTeX namijenjen je djelatnicima Sveučilišta u Rijeci, stručnjacima u STEM području i svima onima, koji u svom znanstvenom istraživanju ili stručnom radu imaju potrebu izrade tekstova i prezentacija u kojima koriste formule, slike, tablice, statističke podatke i sl., kao i učiteljima i nastavnicima koji imaju potrebu pisanja i prezentiranja opisanih elemenata. Dosadašnja iskustva govore u prilog činjenici da se ovaj program može uspješno implementirati u projekte koje provode poslodavci i strukovne udruge radi usavršanja svojih zaposlenika i članova - znanstvenika, stručnjaka STEM područja i nastavnika.

Cijena programa po polazniku: 600kn

Plan i program


2. Matematički origami

Origami predstavlja drevnu umjetnost izrade predmeta presavijanjem papira, koja se vjerojatno najprije pojavila u Kini prateći izum papira, ali je stoljećima razvijana i usavršavana u Japanu. Zbog svoje matematičke prirode, što je prvenstveno vidljivo u geometrijskim oblicima na različitim origami uzorcima savijanja, ali i u samoj izradi dvodimenzionalnih i trodimenzionalnih origami modela, u posljednjih nekoliko desetljeća pojavio se snažni interes za primjenom origamija u edukaciji matematike, ali i za istraživanjem origamija ne samo u znanosti matematike, već i u prirodnim i tehničkim znanostima.
Prateći navedene trendove, ovaj program cjeloživotnog obrazovanja nudi polaznicima aktivno savladavanje osnovnih tehnika origamija, s ciljem poticanja razvoja matematičke pismenosti polaznika kroz povezivanje različitih tehnika origamija s matematičkim idejama i konceptima te povezivanja matematike s tehnologijom i umjetnosti.

Program je namijenjen odraslim polaznicima, matematičarima i nematematičarima kao dodatna edukacija iz matematike.

Cijena programa po polazniku: 450kn
Plan i program

Za sve dodatne informacije obratite se na: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili na 051/584-650.