Cjeloživotno obrazovanje

Odjel za matematiku organizira i izvodi sljedeće programe cjeloživotnog obrazovanja:

1. Pisanje matematičkog teksta - LaTeX


Pisanje i prezentacija matematičkih tekstova zahtijeva izradu dokumenata koji sadrže složeni matematički slog. Tekstove iz područja matematike i ostalih prirodnih znanosti teško je profesionalno urediti i pripremiti za tiskanje te je iz tih razloga razvijen program LaTeX koji omogućava jednostavno korištenje i profesionalni izgled krajnjeg teksta, slika, tablica i matematičkih formula. Program LaTeX je besplatan program za kvalitetnu pripremu dokumenata za tisak. Koristi se za pisanje znanstvenih radova i bilo kakvih tekstova koji sadržavaju formule, tablice, slike i matematičke simbole i znakove. Većina znanstvenih časopisa iz područja matematike prihvaća članke isključivo napisane pomoću programa LaTeX.

Program cjeloživotnog obrazovanja Pisanje matematičkog teksta – LaTeX namijenjen je djelatnicima Sveučilišta u Rijeci, stručnjacima u STEM području i svima onima, koji u svom znanstvenom istraživanju ili stručnom radu imaju potrebu izrade tekstova i prezentacija u kojima koriste formule, slike, tablice, statističke podatke i sl., kao i učiteljima i nastavnicima koji imaju potrebu pisanja i prezentiranja opisanih elemenata. Dosadašnja iskustva govore u prilog činjenici da se ovaj program može uspješno implementirati u projekte koje provode poslodavci i strukovne udruge radi usavršanja svojih zaposlenika i članova - znanstvenika, stručnjaka STEM područja i nastavnika.

Cijena programa po polazniku: 600kn

Plan i program


2. Matematički origami

Origami predstavlja drevnu umjetnost izrade predmeta presavijanjem papira, koja se vjerojatno najprije pojavila u Kini prateći izum papira, ali je stoljećima razvijana i usavršavana u Japanu. Zbog svoje matematičke prirode, što je prvenstveno vidljivo u geometrijskim oblicima na različitim origami uzorcima savijanja, ali i u samoj izradi dvodimenzionalnih i trodimenzionalnih origami modela, u posljednjih nekoliko desetljeća pojavio se snažni interes za primjenom origamija u edukaciji matematike, ali i za istraživanjem origamija ne samo u znanosti matematike, već i u prirodnim i tehničkim znanostima.
Prateći navedene trendove, ovaj program cjeloživotnog obrazovanja nudi polaznicima aktivno savladavanje osnovnih tehnika origamija, s ciljem poticanja razvoja matematičke pismenosti polaznika kroz povezivanje različitih tehnika origamija s matematičkim idejama i konceptima te povezivanja matematike s tehnologijom i umjetnosti.

Program je namijenjen odraslim polaznicima, matematičarima i nematematičarima kao dodatna edukacija iz matematike.

Cijena programa po polazniku: 450kn

Plan i program


3. Neeuklidske geometrije

Geometrija je značajan dio matematike te zauzima veći dio obaveznih matematičkih sadržaja koji se obrađuju u osnovnoj i srednjoj školi. Začetnik geometrije kao znanstvene discipline je starogrčki matematičar Euklid te je povijest razvoja geometrije koju mi danas nazivamo euklidska geometrija trajao više od 2000. godine te predstavlja jedna od najznačajnijih dijelova povijesti matematike. Za konzistentno, potpuno i neproturječno aksimomatsko zasnivanje geometrije presudne su bile upravo tzv. neeuklidske geometrije. Kao što se sadržaje euklidske geometrije uvode učenicima od samog početka školovanja, isto je moguće i sa sadržajima neeuklidskih geometrija.

Ovaj program cjeloživotnog obrazovanja nudi polaznicima aktivno sudjelovanje u otkrivanju karakteristika neeuklidskih geometrija te razlika između euklidske i neeuklidske geometrije uz pomoć Lenartove sfere (http://lenartsphere.com/) i računalnih programa. Posljedica toga je i bolje poimanje same euklidske geometrije.

Program je namijenjen odraslim polaznicima, matematičarima i nematematičarima kao dodatna edukacija iz matematike.

Cijena programa po polazniku: 450kn

Plan i program


4. Osnove statističke obrade podataka

U različitim strukama postoji potreba za prikupljanjem, obradom i prikazivanjem podataka o određenim fenomenima. Metode statističke analize podataka i njihovo prikazivanja važni su alati kako u znanstveno-istraživačkom radu velikog broja sveučilišnih djelatnika, tako i u drugim strukama u javnom i privatnom sektoru. Stoga ovaj program, osposobljavanjem polaznika za prikazivanje i opisivanje glavnih karakteristika skupljenih podataka (pomoću tablica, grafikona, histograma…), te korištenje osnovnih metoda statističkog zaključivanja (konstrukcija pouzdanih intervala, testiranje statističkih hipoteza…), može doprinijeti razvoju kompetencija primjene i interpretacije klasičnih metoda statističke analize podataka.
Sadržaj programa Osnove statističke obrade podataka obuhvaća klasične teme uvoda u matematičku statistiku, s ciljem stjecanja temeljnog teorijskog znanja, bitnog za pravilnu interpretaciju rezultata, te je upotpunjen primjerima primjene statističke analize u različitim djelatnostima.
Program je prvenstveno namijenjen djelatnicima Sveučilišta u Rijeci i stručnjacima u STEM području, ali i svima onima koji u svom znanstvenom ili stručnom radu imaju potrebu prikupljati, statistički obraditi i prezentirati podatke. Program se može implementirati u projekte koje provode poslodavci i strukovne udruge radi usavršavanja svojih zaposlenika i članova.

Cijena programa po polazniku: 600kn

Plan i program

Za sve dodatne informacije obratite se na: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili na 051/584-650.

 
.