Vijesti

Predavanje Društva matematičara i fizičara 14.12.2017.

Društvo matematičara i fizičara poziva vas na predavanje naslova "Kozmički hadroni i fotoni najviših energija" koje će održati doc. dr. sc. Saša Mićanović sa Zavoda za teorijsku fiziku i astrofiziku, Odjel za fiziku, Sveučilište u Rijeci. Predavanje započinje 14.12.2017. u 18:00h u prostoriji O-029 u zgradi Sveučilišnih odjela, Radmile Matejčić 2, Kampus Trsat.
 


Sažetak:
U potrazi za izvorima čestica najviših energija ikad opaženih u prirodi izgradilo se najveći opservatorij na svijetu, Pierre Auger Observatory (PAO) koji je svojom površinom veći od cijele Istre. S druge strane, kako bi se bolje razumjelo kozmičko gama-zračenje najviših opaženih energija, započelo se s gradnjom Cherenkov Telescope Array-a (CTA), najvećeg i najosjetljivijeg opservatorija za tu vrstu kozmičkih čestica.

U sklopu predavanja će se predstaviti osnovni principi opažanja i fizikalni mehanizmi u njihovoj pozadini te neki od rezultata, odnosno očekivanja ova dva eksperimenta koji se svojim veličinama i sofisticiranošću nalaze na samoj granici današnje moderne astročestične fizike.

 
.