Riječki matematički susreti 2018.

Riječki matematički susreti 2018.
Matematika slučajnosti

Vrijeme održavanja: 04. travnja 2018. godine u 9h
Mjesto održavanja: prostorije Odjela za matematiku Sveučilišta u Rijeci, Radmile Matejčić 2, 51000 Rijeka
Broj polaznika: do 30 učitelja i nastavnika matematike i do 30 učenika srednjih škola
Prijave: od 1. veljače do 1. ožujka 2018. godine
Kontakt: Ivana Slamić (Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.)

Skup je namijenjen učiteljima i nastavnicima matematike, prvenstveno članovima Alumni kluba Odjela za matematiku Sveučilišta u Rijeci, i učenicima srednjih škola. Jedan od ciljeva skupa je upoznavanje učitelja, nastavnika i učenika s radom Odjela za matematiku, posebice Zavoda za matematičku analizu te studijima matematike koje Odjel izvodi. Kroz radionice, polaznicima skupa bit će omogućeno korištenje naših dobro opremljenih računalnih učionica. Temom iz područja teorije vjerojatnosti i matematičke statistike nastojimo učenike upoznati s granom matematike čije metode danas predstavljaju važan alat za donošenje zaključaka u raznim djelatnostima, kao i znanstvenim istraživanjima, a učiteljima i nastavnicima ukazati na neke sadržaje i računalne programe kojima mogu upotpuniti nastavu iz ovog područja. 

 

Informacije za učenike

Pozivamo učenike srednjih škola da svojim sudjelovanjem na Riječkim matematičkim susretima, koji će se održati 04. travnja 2018. u prostorijama Odjela za matematiku, zajedno sa svojim nastavnicima daju doprinos uspjehu ovog skupa. Matematički susreti namijenjeni su svim onim učenicima koji pokazuju interes za matematiku, pri čemu može prisustvovati najviše 30 učenika. Molimo vas da kontaktirate svoje predmetne nastavnike i u dogovoru s njima se prijavite na naš skup.
 

Prijave za učenike

Prijave za sudjelovanje na Riječkim matematičkim susretima se primaju

od 1. veljače do 1. ožujka 2018.,

a do 15. ožujka 2018. ćemo vas obavijestiti je li vaša prijava prihvaćena. Prijavljuje se popunjavanjem prijavnice. Popunjenu prijavu pošaljite na e-mail adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., s naslovom „Prijava – matematički susreti 2018.“. Obavijest o tome jesu li prihvaćeni za sudjelovanje u RMS2018 učenici će dobiti na e-mail adresu navedenu u prijavnici. Primijetite da ova e-mail adresa treba biti pridružena AAI identitetu (npr. Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.).
 

Informacije za učitelje i nastavnike

Prvenstvo sudjelovanja imaju članovi Alumni kluba matRi za koje je sudjelovanje na skupu besplatno. Broj polaznika je ograničen na 30. Za sve učitelje i nastavnike koji su sudionici ovog skupa sudjelovanje se vrednuje kao stručno usavršavanje. Ovaj skup je naveden u kategoriji stručnih skupova u Katalogu stručnih skupova AZOO-a.

Prijave za učitelje i nastavnike

Svi učitelji i nastavnici koji žele sudjelovati na Riječkim matematičkim susretima moraju popuniti online obrazac. Prijave se primaju

od 1. veljače do 1. ožujka 2018.,

a do 15. ožujka 2018. ćemo vas obavijestiti je li vaša prijava prihvaćena. Obavijest o prihvaćanju za sudjelovanje u RMS2018 dobit ćete na adresu navedenu u obrascu za prijavu. Smatramo da će sudjelovanje zainteresiranih i visokomotiviranih učenika doprinijeti ostvarivanju ciljeva skupa pa molimo nastavnike da daju potporu svojim učenicima da se prijave na skup i da pomognu u njihovoj prijavi. Također je poželjno da tu potporu izraze i svojom preporukom.
 

O programu

Predavači: dr.sc. Bojan Crnković, dr.sc. Davor Dragičević, dr.sc. Danijel Krizmanić, dr.sc. Ivana Slamić, dr. sc. Milena Sošić, mr. sc. Ines Radošević, Dejan Dešković, Igor Lulić

Predavanja:

1. Što je "slučajnost" i kako je modeliramo (predavanje namijenjeno profesorima i učenicima)
2. Crtice iz povijesti – pisma Fermata i Pascala (predavanje namijenjeno profesorima)
3. Zakoni velikih brojeva (predavanje namijenjeno profesorima)
4. Osnovni pojmovi vjerojatnosti i primjene (predavanje namijenjeno učenicima)


Radionice:

1. Metode regresijske analize (radionica namijenjena profesorima)
2. Zakoni vjerojatnosti i DNK analiza (radionica namijenjena učenicima)
3. Vjerojatnost u igrama (radionica namijenjena učenicima)
4. Uvod u teoriju igara (radionica namijenjena učenicima i profesorima)