Ostale aktivnosti

U nastavku navodimo samo neke od popularno-znanstvene aktivnosti koje su djelatnici Fakulteta osmislili i pripremili.

S ciljem popularizacije matematike i edukacije učenika o nekim matematičkim temama, djelatnici Fakulteta vrlo često održavaju različite aktivnosti za učenike, bilo da posjećuju škole ili da grupe učenika dolaze u prostore Fakulteta.

U nastavku navodimo takve aktivnosti od početak 2023. godine.

 • 11.9.2023. u Palači Moise na Cresu za gimnazijalce je održano vođenje izložbom [ai] explore i radionica u okviru koje je kroz igru pojašnjen algoritam kojim su nacrtane slike na izložbi (Bojan Crnković, Vedrana Mikulić Crnković, Ivona Traunkar).
 • Polaznici Ljetne škole matematike posjetili su 25.8.2023. Fakultet. Odražili smo im dvije radionice: Matematičke puzzle (Ivona Traunkar) i Koliko boja je potrebno? (studentica Ivana Brckan).
 • Učenicu Prve hrvatske sušačke gimnazije u Rijeci posjetili su 13.6.2023. Kampus Trsat. Organizirali smo im vođenje izložbu [ai] explore te radionicu Zaigraj [ai] explore (Bojan Crnković, Vedrana Mikulić Crnković, Ivona Traunkar).
 • 20.5.2023. održali smo Matematičke igre i slagalice (Bojan Crnković, Vedrana Mikulić Crnković) u Palači Moise na Cresu.
 • Učenici Prve hrvatske sušačke gimanzije, Gimnazije Andrije Mohorovičića, OŠ Kozala, OŠ Vladimir Gortan posjetili su nas na Otvorenim danu 25.4.2023. godine.
 • 17.4.2023. posjetili su nas učenici srednje škole Pazinski kolegij te smo za njih održali radionicu Kako radom s nadarenim učenicima pomoći široj zajednici: Izradi svoju
  escherovsku pločicu! (Bojan Crnković, Vedrana Mikulić Crnković, Ivona Traunkar).
 • Učenici Prirodoslovno-grafičke škole na našem su fakultetu obilježili Međunarodni dan matematike 14.3.2023.
 • Učenici Prve hrvatske sušačke gimnazije u Rijeci, prvašići osnovne škole Sveti Matej Viškovo te četvrtaši iz osnovne škole Andrije Mohorovičića Matulji posjetili su nas i sudjelovali na našim interaktivnim radionicama u okviru manifestacije Rijeka tehnologije (30.1.-4.2.2023.).
 • 19.1.2023. Sanda Bujačić Babić održala je radionicu Odvedimo Cubetta na put u Dječjem vrtiću Lovran.

Matematičari su izuzetno deficitarni na tržištu rada te su vrlo traženi u različitim sektorima poput obrazovanja, IT, financija, komunikacije, osiguranja, logistike, računalstva i mnogih drugih. Dodajmo tome da u cijeloj Hrvatskoj nedostaje nastavnika matematike na svim razinama obrazovanja.

Fakultet za matematiku vrlo aktivan u osmišljavanju i provedbi aktivnosti koje za cilj imaju povećanje interesa za studij matematike među učenicima srednjih škola, djelatnici. U nastavku navodimo samo neke od njih.

 • predavanje Studij matematike i njegova primjena u poslovnom okruženju održano je 12. rujna 2023. u okviru projekta Blue-connect (snimaka predavanja)
 • okrugli stol Uzbudljive karijere naših matematičara održane je u okviru Otvorenog dana 2023. godine
 • predavanje o primjenama matematike Matematička služba spašavanja održano je u okviru Festivala znanosti 2023 (snimka predavanja)
 • predavanje o primjenama matematike Gradimo ceste matematikom održano u okviru manifestacije Rijeka tehnologije 2023
 • natjecanje Tetragon za učenike 3. razreda srednje škole (održava se jednom godišnje od 2013. godine)
 • posjeti školama s ciljem promocije studija
 • sudjelovanja na smotrama, danima karijera i sličnim manifestacijama

Djelatnici Fakulteta u više su navrata osmislili i/ili organizirali popularno-znanstvene izložbe.

 • [ai] explore 2023 (autori izložbe: Bojan Crnković, Vedrana Mikulić Crnković, Ivona Traunkar, Nina Čeh, Edita Papa Dukić)
 • Fantastična popločavanja (M.C. Escher upoznaje Arhimeda) 2022 – matematička izložba polaznika programa Budi++ u okviru Festivala znanosti (mentori polaznicima: Bojan Crnković, Vedrana Mikulić Crnković, Ivona Traunkar)
 • Taxi geometrija 2021 (autori izložbe: Vedrana Mikulić Crnković, Dina Mlacović, Marko Mrvoš) (virtualna šetnja)
 • Both Ways 2020 – Outlandish Rijeka (autori izložbe: Ingeborg Fülepp, Vedrana Mikulić Crnković, Bojan Crnković, Dijana Protić, Marko Mrvoš)
 • Imaginary – čarobna matematika 2020 (virtualna šetnja)
 • Matematika 3D – izložba studenata Odjela za matematiku postavljena je u restoranu Kampus u okviru Festivala znanosti 2020. (autori izložbe: Valentino Marković i Rebeka Gašparić)
 • Imaginary – čarobna matematika 2016

Uz svaku smo izložbu osmisliti i provodili interaktivne demonstracije i radionice za učenike u okviru kojih smo pažljivo osmišljenim aktivnostima pojašnjavali pojmove i koncepte koji se prikazuju na izložbenim eksponatima.

Za izložbu Imaginary – čarobna matematike osmisliti smo i izradili i vitualne radionice. Virtualnim radionicama možete pristupiti koristeći svoj AAI računa, preko online kolegija Imaginary (https://mod.srce.hr/course/index.php?categoryid=138) na platformi
MoD(mod.srce.hr), koji održava SRCE.

Rado se uključujemo u Noć istraživača te nas veseli što u Noći osim djelatnika redovito sudjeluju i studenti, budući matematičari i nastavnici matematike. Tijekom Noći istraživača prezentiramo primjene matematike u svakodnevnici, opisujemo matematiku u pozadini stvari i pojava koje nas okružuju te prikazujemo kako nam matematika može pomoći da živimo bolje. Do sada smo na posjetitelje Noći uveli u svijet šifriranja, kodiranja, grafova, geometrije, optimizacije… Na našim postajama koristimo virtualnu stvarnost, animacije, simulacije, edukacijske robote, 3D printer i 3D printane rekvizite, igre, potragu za blagom…

Osim u samu Noć istraživača, uključujemo se u ostale aktivnosti projekt u okviru kojega se osmišljava, organizira i provodi Noć istraživača.

Opremanje STEM parka na Klobučarićevom trgu i STEM laboratorija na adresi Korzo 2A realizirano je kroz projekt STEM(AJMO!).

U osmišljavanju eksponata STEM laboratorija sudjelovali su Fakultet za matematiku Sveučilišta u Rijeci (Bojan Crnković, Vedrana Mikulić Crnković), Astronomsko društvo Višnjan (Petar Čuček) i Centar tehničke kulture Rijeka (Zagorka Prce Veseli, Loris Rašpolić, Olivera Stanić).

U osmišljavanju elemenata STEM parka sudjelovali su Fakultet za matematiku Sveučilišta u Rijeci (Bojan Crnković, Vedrana Mikulić Crnković), Astronomsko društvo Višnjan (Petar Čuček) i Centar tehničke kulture Rijeka (Zagorka Prce Veseli, Loris Rašpolić, Olivera Stanić).

STEM park koji je otvoren u srpnju 2022. godine, dobio je Povelju Grada Rijeke za Naj-akciju za projekt iz područja odgoja i obrazovanja, tehničke kulture i organiziranog slobodnog vremena za djecu.

I veliki i malo uživaju u potragama za blagom. Osim što su zabavne, potrage za blagom mogu biti i edukativne. Djelatnici Fakulteta osmislili su više potraga za blagom. Učenici uživaju u našim potragama i rado u njima sudjeluju.

 • Stemaj po parku (autori: Bojan Crnković, Vedrana Mikulić Crnković, Loris Rašpolić)
 • Stemaj po labu (autori: (autori: Bojan Crnković, Vedrana Mikulić Crnković, Loris Rašpolić)
 • Potraži me u Kampusu! (autori: Marija Čargonja, Bojan Crnković, Tomisla Jurkić, Vedrana Mikulić Crnković)
 • Potraga za tajnom (autori: Bojan Crnković, Vedrana Mikulić Crnković, Ivona Traunkar)
 • Potraga za blagom za kraj školske godine – za učenike 2. razreda osnovne škole (autori: Bojan Crnković, Vedrana Mikulić Crnković)
 • Noć istraživača 2019 – Matematička potraga za blagom (autori: Bojan Crnković, Vedrana Mikulić Crnković)

2022. godine uključili smo se u manifestaciju Rijeka tehnologije.

Cilj Rijeke tehnologije je promocija i popularizacija obrazovanja i znanosti na području tehničkih i prirodnih znanosti kako bi najšira javnost dobila uvid u izvanredna recentna tehnološka postignuća u Rijeci.

Pripremili smo i održali:

 • predavanje Gradimo ceste matematikom (Bojan Crnković)
 • kratko ted-talk predavanje Evolucijom do novih rezultata u matematici (Tin Zrinski)
 • dvije radionice za učenike nižih razreda osnovne škole: Odvedimo Cubetta na put (Tajana Ban Kirigin i Sanda Bujačić Babić) i Matematička vožnja (Bojan Crnković i Vedrana Mikulić Crnković)
 • jednu radionicu za učenike viših razreda osnovne škole u Domu mladih: Poploči me! (Bojan Crnković i Vedrana Mikulić Crnković)
 • tri radionice za učenike srednjih škola: Matematika virtualne stvarnosti (Bojan Crnković i Vedrana Mikulić Crnković), Matematička vožnja Idealnim gradom (Bojan Crnković i Vedrana Mikulić Crnković), Izradi svoje escherovske pločice (Bojan Crnković i Vedrana Mikulić Crnković)
 • Potragu za tajnom za učeniks srednjih škola
 • zabavu uz Matematičke igre

Više infromacija

Od 2022. godine Fakultet za matematiku uključio se je i u Rikon aktivnostima za najmlađe kojima se popularizira matematika.

Više informacija

21. ožujka je Dan darovitih učenike. Fakultet za matematiku obilježava taj dan od 2018. godine uključivanjem u manifestaciju TjeDAN za DARovitost.

Više informacija

Program Budi++ dugogodišnji je program kojeg vodi i koordinira Centar tehničke kulture Rijeka. Polaznici u sklopu projekta Budi++ cijelu školsku godinu pohađaju radionice programiranja, robotike i 3D modeliranja koje se održavaju jednom tjedno, a osim toga sudjeluju i organiziraju natjecanja u programiranju, obilježavaju međunarodne dane kako bi osvijestili važnost digitalnih znanja kod svojih vršnjaka, izrađuju aplikacije za učenje programskog jezika Phyton na hrvatskom jeziku, pokojeg robota i uče koristiti 3D printer te svojim znanjima realiziraju brojne projekte.

Fakultet za matematiku partner je u provedbi programa od 2018. godine. U okviru programa Fakultet organizira 10 radionica godišnje u kojima povezuje matematiku i digitalne alate.

Projektni tim na Fakultetu za matematiku: Bojan Crnković, Vedrana Mikulić Crnković, Ivona Traunkar

Platforma imaginary.org dio je projekta IMAGINARY kojeg je osmislio i realizirao njemački institut Mathematisches Forschungsinstitut Oberwolfach (voditelj: prof. dr. sc. Gerhard Huisken). Koncept i ideja prvi su put predstavljeni 2008. izložbom radova nastalih u okviru projekta. Kroz godine projektne su se aktivnosti širile te je sada IMAGINARY neprofitna organizacija za komuniciranje moderne matematike. Nudi platformu za otvorenu i interaktivnu matematiku s različitim sadržajima koji se mogu koristiti u školama, kod kuće, u muzejima, na izložbama ili za medijske aktivnosti. Glavni sadržaji su interaktivni programi i galerije slika.

 • 2016. godine Odjel za matematiku, prvi u Hrvatskoj, postavio je izložbu Imaginary – čarobna matematika u svojim prostorima. Iste godine izložba je gostovala i na Trsatskoj gradini u okviru manifestacije Baltazar 2016.
 • 2018. godine djelatnici Odjela osmislitli su i proveli aktivnost Imaginary – čarobne matematičke projekcije.
 • Izložba Imaginary – čarobna matematika postavljenje je i na izložbenim panelima u Kampusu Trsat kao dio projekta 27 Susjedstava EPK Rijeka 2020.

Sve su aktivnosti uključivale interaktivne demonstracije i radionice za učenike.

Više informacija o Imaginary aktivnostima u Rijeci

U okviru projekta 27 Susjedstava EPK Rijeka 2020, financiranog od Sveučilišta u Rijeci, osmišljena je predstava Male tajne profesorice Šifrice (tekst i režija: Marija Maksimović).

Marija Maksimović autorica je i predsatve Nula.

Ažurirano 18.09.2023.

Skip to content