Programi popularizacije

Ministarstvo znanosti i obrazovanja svake godine objavljuje natječaj kroz koji sufinancira osmišljavanje i provednu programa popularizacije. S ciljem popularizacije matematike i podizanja interesa za taj nastavni predmet Fakultet za matematiku svake godine osmisli, prijavi i provede nove kreativne popularno-znanstvene aktivnosti.

U 2022. godini osmislili smo i pripremili aktivnosti koje uključuju matematičke igre i slagalice. Igre razvijaju matematičko i algoritamsko razmišljanje, potiču kreativnost te doprinose socijalnim vještina.

Igre su namijenjene različitim uzrastima, od predškolaca, učenicima osnovnih i srednjih škola do zainteresiranih građana.

Iako se na prvi pogled može učiniti da matematika i umjetnost nemaju dodirnih točaka, one se često isprepliću i jedna su drugoj potpora. Matematika pomaže umjetniku da svoje ideje pretoči u stvarnost, bilo upotrebom konkretnih tehnika crtanja i likovnog stvaranja koje su bazirane na matematičkim zakonitostima ili konkretizacijom apstraktnih ideja upotrebom analitičkog načina razmišljanja kojemu nas matematika uči. S druge strane, umjetnost pomaže matematici da pokaže svoje drugo, neki bi rekli pravo lice, da svim razotkrije svoju zadivljujuću apstraktnu prirodu na drugačiji način.

Matematička izložba izvrstan je način prezentacije matematičkih sadržaja te njome, miješajući umjetnost i matematiku, prikazujemo matematičke koncepte na sasvim drugačiji način.

Pokušali smo napraviti izložbu koja će biti i umjetnička i matematička. Pokušali smo napraviti izložbu koja će zaljubljenicima u umjetnost omogućiti šetnju prekrasnim slikama bez da znaju da su napravljene uz pomoć matematike, izložbu koja će zainteresiranom posjetitelju omogućiti da zaviri u matematičku pozadinu slika, ali i izložbu koja će zadiviti i iznenaditi matematičara prezentacijom matematičkih koncepata (njemu poznatih ili ne) na jedan sasvim neuobičajeni način.

Autori izložbe: Vedrana Mikulić Crnković, Dina Mlacović, Marko Mrvoš

Organizatori: Akademija primijenjenih umjetnosti, Centar za inovativne medije, Odjel za matematiku (Sveučilište u Rijeci)

Izložba je bila postavljene od 9.9.2021.-4.10.2021. na izložbenim panelima u Kampusu Trsat, Rijeka.

Virtualna šetnja izložbom

U okviru programa popularizacije financiranog od Ministarstva znanosti i obrazovanja djelatnici Odjela za matematiku, DMF i Marko klaun osmislili su i izradili više aktivnosti (online predavanja, virtualne radionice, videa,…) kojom opisuju veze matematike i elemenata cirkuskog showa. 

Sve su aktivnosti implementirane u okviru online kolegija te vas pozivamo da se upustite u samostalno istraživanje i saznate odgovor na pitanje treba li Marko klaun znati matematiku. Matematički cirkus namijenjen je prvenstveno učenicima osnovnih i srednjih škola, ali i svima koji žele “probuditi” klauna u sebi.

Marko Ilić je izvođač performansa i autor brojnih predstava i aktivnosti za djecu i mlade. Njegove izvedbe sadrže elemente kao što su žongliranje, kod na štulama, hod po žici, vožnja monocikla i sl.

Uputa: Matematičkom cirkusu možete pristupiti preko stranice mod.srce.hr. Nakon što se prijavite (bilo sa svojim AAI računom, bilo kao gosti ili tako da napravite svoj korisnički račun) u gornjem lijevom kutu otvoriti izbornik. Na izborniku odaberite Svi e-kolegiji i pod Prirodoslovno-matematičkom područje pronađite Matematički cirkus.

Dijelove Matematičkog cirkusa može pogledati i na slijedećim poveznicama:
https://www.youtube.com/watch?v=ck-bQACQjMc
https://www.youtube.com/watch?v=3XzaUkQbOJg

2019. godine osmislili smo matematički bijeg iz virtualne sobe – Math Escape. Bijeg je namijenjen za ekipe od najviše četiri člana, srednjoškolci i stariji.

Premijera matematičkog escape room-a je održana 5.12.2019. godine u okviru manifestacije Večer matematike.

Interaktivnu demonstraciju Imaginary – čarobne matematičke projekcije osmišljene su i organizirane kao dio programa popularizacije financiranog od MZO RH.

Još od davnih vremena matematičari su proučavali različita preslikavanja sfere na ravninu i analizirali njihova svojstva. U našim demonstracijama prikazat ćemo neka od tih preslikavanja igrajući se svjetlom i sjenama. Posebnu pažnju posvetit ćemo stereografskoj projekciji, njezinim svojstvima i primjenama.

Glavna aktivnost provedene je u okvori Večeri matematike te je organizirana je pod pokroviteljstvom Primorsko-goranske županije i uz sufinanciranje Ministarstva znanosti i obrazovanja, a u sklopu demonstracije koristit će se isprintani 3D modeli matematičara Henrya Segermana.

Više informacija

  • Taxi geometrija – matematička izložba na UNIRI panelima

    U četvrtak 9. rujna s početkom u 11 sati, na UNIRI panelima na Kampusu, održat će se otvaranje izložbe “Taxi geometrija“. Okupljenima će se obratiti, izv. prof. dr.sc. Vedrana Mikulić Crnković prorektor za znanost i umjetnost, prof. dr.sc. Gordan Jelenić i voditeljica Centra za inovativne medije Ingeborg Fülepp, mag.art., mr.sc. Autori izložbe su izv. prof. dr.sc. Vedrana Mikulić Crnković s Odjela za […]

    Pročitaj više

  • Matematički cirkus

    U okviru programa popularizacije financiranog od Ministarstva znanosti i obrazovanja djelatnici Odjela za matematiku, DMF i Marko klaun osmislili su i izradili više aktivnosti (online predavanja, virtualne radionice, videa,…) kojom opisuju veze matematike i elemenata cirkuskog showa.  Sve su aktivnosti implementirane u okviru online kolegija te vas pozivamo da se upustite u samostalno istraživanje i […]

    Pročitaj više

Ažurirano 07.09.2023.

Skip to content