Događanje

Popularno-znanstvena izložba Znanost inspirirana prirodom

16.05.2024.

— 15.06.2024.

11:00

— 23:59

h

_Popularno-znanstvena izložba

  • Kampus

Centar za popularizaciju i promociju znanosti Sveučilišta u Rijeci i ove je godine osmislio i organizirao popularno-znanstvenu izložbu naziva Znanost inspirirana prirodom. Tom izložbom ujedno najavljujemo i Noć istraživača koja će se i ove godine zadnjeg petka u rujnu održati u Rijeci.

Ljudi su se oduvijek inspirirali prirodom prepoznajući da ona nudi rješenja mnogih izazova i složenih situacija. I sami dio prirode, shvatili smo da je ona izvor neiscrpne kreativnosti i inovacije, a njezino nam je proučavanje i oponašanje omogućilo razvoj mnogih revolucionarnih tehnologija i dizajna koji su unaprijedili naš život i rad.

Bioinspirirana znanost područje je u kojem znanstvenici inspiraciju za rješavanje složenih ljudskih problema te unaprjeđenja i inovacije u tehnologiji i dobivaju iz prirode.

U okviru izložbe koja je pred vama predstavljamo vam primjere bioinspiracije u raznim znanstvenim područjima kojima se bave znanstvenice i znanstvenici  Sveučilišta u Rijeci. Vjerujemo da smo vas ovime potaknuli na snažnije uvažavanje prirode, čije nam očuvanje nije samo preduvjet života već i ključ prosperiteta života na Zemlji, uključujući nas ljude. Stoga prirodu trebamo doživljavati manje kao materijalni resurs koji iskorištavamo, a više kao nadahnuće za rješavanje golemih izazova današnjice i stvaranje održive budućnosti.

Neka Vam je ova izložba povod za posjet našem Kampusom. Dok šećete uz zanimljive slike svakako skenirajte QR kod na plakatima i saznajte priču koju priča svaka slika jer, kako je Albert Einstein rekao: „Pogledaj duboko u prirodu i sve ćeš bolje razumjeti“.

Popularno-znanstvena izložba pripremljena je uz pomoć alata umjetne inteligencije te je rezultat suradnje Centra s Prirodoslovnim muzejom Rijeka i više sastavnica Sveučilišta u Rijeci: Fakultet biotehnologije i razvoja lijekova, Fakultet za fiziku, Fakultet za matematiku i Pravni fakultet, a potpisuje ju skupina znanstvenica i znanstvenika: Jelena Ban, Bojan Crnković, Ana Filošević Vujnović, Ivana Jelovica Badovinac, Ivana Kunda, Nela Malatesti, Marina Manganaro, Vedrana Mikulić Crnković, Željka Modrić Surina, Boštjan Surina, Ivona Traunkar.

Otvorenje izložbe je 16. svibnja 2024. godine, a izložbu je moguće pogledati od 15. svibnja od 15. lipnja 2024. godine.

Podijeli događanje na
Facebook
Twitter
Skip to content