Događanje

Taxi geometrija – matematička izložba na UNIRI panelima

06.09.2021.

— 21.10.2021.

_Popularno-znanstvena izložba, Programi popularizacije

  • Kampus

U četvrtak 9. rujna s početkom u 11 sati, na UNIRI panelima na Kampusu, održat će se otvaranje izložbe “Taxi geometrija“.

Okupljenima će se obratiti, izv. prof. dr.sc. Vedrana Mikulić Crnković prorektor za znanost i umjetnost, prof. dr.sc. Gordan Jelenić i voditeljica Centra za inovativne medije Ingeborg Fülepp, mag.art., mr.sc.

Autori izložbe su izv. prof. dr.sc. Vedrana Mikulić Crnković s Odjela za matematiku, Sveučilišta u Rijeci, donedavna studentica Odjela za matematiku, Sveučilišta u RIjeci Dina Mlacović te student Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci (Centar za inovativne medije) Marko Mrvoš.

Iako se na prvi pogled može učiniti da matematika i umjetnost nemaju dodirnih točaka, one se često isprepliću i jedna su drugoj potpora. Matematika pomaže umjetniku da svoje ideje pretoči u stvarnost, bilo upotrebom konkretnih tehnika crtanja i likovnog stvaranja koje su bazirane na matematičkim zakonitostima ili konkretizacijom apstraktnih ideja upotrebom analitičkog načina razmišljanja kojemu nas matematika uči. S druge strane, umjetnost pomaže matematici da pokaže svoje drugo, neki bi rekli pravo lice, da svim razotkrije svoju zadivljujuću apstraktnu prirodu na drugačiji način.

Matematička izložba izvrstan je način prezentacije matematičkih sadržaja te njome, miješajući umjetnost i matematiku, prikazujemo matematičke koncepte na sasvim drugačiji način.

Pokušali smo napraviti izložbu koja će biti i umjetnička i matematička. Pokušali smo napraviti izložbu koja će zaljubljenicima u umjetnost omogućiti šetnju prekrasnim slikama bez da znaju da su napravljene uz pomoć matematike, izložbu koja će zainteresiranom posjetitelju omogućiti da zaviri u matematičku pozadinu slika, ali i izložbu koja će zadiviti i iznenaditi matematičara prezentacijom matematičkih koncepata (njemu poznatih ili ne) na jedan sasvim neuobičajeni način.

Izložbu je moguće pogledati do 4. listopada 2021. godine.

Podijeli događanje na
Facebook
Twitter
Skip to content