Događanje

Večer matematike 2015.

03.12.2015.

_Večer matematike

  • Fakultet za matematiku

Radionice

15.00 Čarolija prirodnih brojeva (za učenike 5. i 6. razreda) (voditelji: Ana Jurasić, studenti: Ivana Vrban, Vendi Žigman i Martina Taković)

Radionica je namijenjena učenicima 5. i 6. razreda osnovne škole. Osmišljena je na način da se kroz nekoliko igara učenici na zabavan i društven način podsjete pravila djeljivosti, množenja, zbrajanja i oduzimanja prirodnih brojeva. Kroz zabavne i zanimljive igre učenici će putovati prostranstvima skupa pirodnih brojeva uočavajući često prikrivenu ljepotu matematike, „kraljice znanosti“. Također, kroz nekoliko zanimljivih i prigodnih zadataka učenici će se uvjeriti da je matematika itekako važna u našem svakodnevnom životu.

15.00 Logičko-kombinatorne igre (za učenike 7. i 8. razreda) (voditelji: Ana Jurasić, student: Nikolina Šneler, Andrija Petrovečki i Marina Mišura)

Radionica je namijenjena učenicima 7. i 8. razreda osnovne škole. Osmišljena je s ciljem da se matematika prikaže kao poluga za rješavanje mnogih problema, odnosno kao nezaobilazan dio svakodnevnog života. Učenici će u natjecateljskom i zabavnom okruženju moći uočiti koliko matematika može biti bitna za pobjedu u nekim igrama. Aktivno će sudjelovati u rješavanju zadanih problema. Logičko–kombinatorne igre bi trebale pokazati učenicima svu raskoš matematike na vrlo praktičnoj razini.

16.00 Sudoku i matematika (za učenike 7. i 8. razreda) (voditelji: Doris Dumičić Danilović i Ana Grbac)

Rješavanje sudoku slagalice poboljšava logičko razmišljanje koje je vrlo važno za učenje i razumijevanje matematike. U ovoj će radionici učenici naučiti i neke nove pojmove kao što su latinski kvadrat i bojenje grafova što ne ulazi  u program osnovnoškolske i srednješkolske matematike. Sudoku je naizgled jednostavna logička slagalica kod koje u kvadrat veličine 9×9 (4×4, 16×16, 25×25) treba upisati brojeve od 1 do 9 tako da se ni jedan broj ne ponovi u ni jednom redu, stupcu i bloku (manjem 3×3 kvadratu). Bašta jednostavnost i odsutnost zamršenih pravila ono je što je sudoku pretvorilo u najpopularniju globalnu enigmatsku zanimaciju. Ova je radionica namijenjena učenicima osmih razreda, ali se uspješno može izvoditi i u nastavi sedmih razreda. Rješavanjem zadataka učenici pretražuju mogućnosti pozicioniranja brojeva unutar slagalice te analiziraju ishode odgovarajućih poteza. Aktivno sudjeluju svi u radu i razvijaju smisao za grupni rad i natjecanje. Ova radionica ne uključuje veliko matematičko znanje pa se pokazalo da u njoj uživaju i oni učenici kojima matematika nije najdraži predmet.

17.00 Latinski kvadrati (za učenike srednjih škola) (voditelji: Sara Ban i Ivona Novak)

Učenici će u grupama rješavati zadatke vezane uz pojmove koje ćemo im prezentirati: sudoku kao specijalan tip latinskih kvadrata, latinski pravokutnik, parcijalni latinski kvadrat, grčko-latinski kvadrati te Eulerov problem 36 časnika i magični kvadrati.

Radionica za nastavnike

17.00 Kako napisati tekst iz matematike pomoću LaTeX-a? (voditelj: Andrea Švob)

Tijekom radionice “Kako napisati tekst iz matematike pomoću LaTeX-a?” upoznat ćemo se s osnovama pisanja u LaTeX-u. Naučit ćemo kako izraditi dokument te proučiti kako na jednostavan način napisati i složiti matematičke formule. Također, napravljeni dokument ćemo uobličiti u prezentaciju izrađenu u LaTeX-u.

Javno predavanje

18.30 Od nerješive jednadžbe do nekih čudnih identiteta (predavač: Marijana Butorac)

*Za radionice je potreban prethodna najava na mail math@math.uniri.hr ili na 051/584-650.

Podijeli događanje na
Facebook
Twitter
Skip to content